Спортско лето - СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Title
Go to content

ИГРАЈ ЗА ЖИВОТ ИЗАБЕРИ СПОРТ
''С П О Р Т С К А  Л Е Т О''

Манифестацијом под називом  ''Спортско лето'' обогаћује се спортско - рекреативна активност општине Параћин и шире. Деци су током лета понуђени бесплатни спортски садржаји којима се едукативно делује, спречавају се негативне друштвене појаве а промовишу праве вредности спорта. На спортске активности подстичу се деца и омладина, особе са инвалидитетом као и друге структуре становништва. Сви спортско-рекреативни садржаји већ годинама се реализују без и најмањег  инцидента (од 2003 године). Деца сама бирају спортске активности, па како су директно упућени на спортске стручњаке (тренере) који реализују манифестацију, усмеравају се у спортске клубове по сопственој жељи- слоган ''Играј за живот – изабери спорт!''.    
       
Могућност лаког и брзог организовања спортских дешавања огледа се у зналачки искоришћеној пешачкој зони током лета, односно трансформацији централне градске улице, која се у вечерњим сатима свакодневно затвара за саобраћај и трансформише у  ''малу спортску арену''  у којој се из вечери у вече  смењују спортски садржаји, навија и бодре мали параћински шампиони. Примењују се нови облици активности, нове методе рада са младима, игра као модел рада и саставни облик активности деце најмлађих узраста, врши приказ часа спортског тренинга и рада у спортским клубовима параћинске општине.Спортски савез општине Параћин манифестацију реализује у сарадњи са параћинским спортским клубовима.   Реализација спортских активности најпре се одвија у сеоској а затим и градској средини, чиме су изједначени услови за бављење (рекреативним) спортом што у потпуности отсликава особине ''Спорта за све''. Свечаном доделом признања пред многобројном публиком уручи се око 600 медаља. Важан је податак  да такмичења на селу бележе већи број учесника него у граду што посебно радује организаторе ове манифестације. ''Параћински модел'' - преузима се и реализује и у другим градовима, али не на начин као у Параћину већ само делимично. Значајан је податак да деца из суседних општина активно узимају учешће на манифестацији у Параћину (Ћуприја, Јагодина, Варварин, Ћићевац) као и деца са територије целе Србије па и иностранства која у Параћину проводе свој школски распуст.
Корисници програма учесталих спортских активности су деца предшколског узраста мешовите групе до 7 година (дечаци и девојчице) деца основног и средњошколског узраста: категорије за такмичења (м+ж): I-IV, V-VI, VII-VIII разред основне школе, и I-II, односно III-IV разреда средње школе. Приказан је рад у спортским клубовима (активност по дназивом ''Спортска школица'') одржавањем јавних часова спортског тренинга,тренира се и на роботу тренажеру у центру града (стони тенис). Посебно треба нагласити да су на веома позитиван одзив и коментаре наишли, осим препознатљивих - традиционалних програма, програми намењени деци предшколског узраста који бележе убедљиво највећу масовност а то су: акција ''Тата, мама вежбајте са нама'' која представља  наставак ''Пролећних играрија'' у вртићима наше општине, ''Забавна плесна школица'' коју реализује пласни клуб ''ДЦТ'' у којој се плеше на задату кореографију, ''Дај ми руку-дај ми игру!'', ''Игре без граница'' активности намењене предшколском узрасту.
 
Пројектом ''Спортског лета'' се спаја оно што млади највише воле и сами често истичу: дружење и спорт у атмосфери добре журке, на начин како деци и родитељима највише одговара, под сталним будним оком организатора-сарадника Спортског савеза општине Параћин и наравно самих родитеља. Под слоганом "Играј за живот-изабери спорт", спортско-рекреативна манифестација "Спортско лето" подразумева:

 • манифестацију прилагођену условима локалне самоуправе, коју често креирају сами грађани;

 • манифестацију која има едукативни карактер: слоган "Играј за живот - изабери спорт";
 • бесплатне и лако доступне спортско-рекреативне садржаје примерене сваком појединцу, без обзира на пол, узраст, расну и верску припадност, или посебне потребе;
 • развија се систем ''street sport''-а спортским такмичењима у центру града током летњих распуста и годишњих одмора;
 • активним учешћем појединца у креирању и реализацији спортских активности, без обзира на крајњи резултат, врши се социјализација, едукација, пружа лични и групни осећај успеха, даје подршка социјално пожељним моделима понашања, деца и омладина усмеравају на спорт;
 • подстакнуто физичко вежбање, кроз лични пример - вежбањем деце и родитеља, промоцијом спортиста града, државе, приказом стручног рада у спортским клубовима;
 • једанаки услови за бављење спортом на селу и у граду (број учесника скоро изједначен).
                
Реализацијом овог програма, добија се:

 • системска спортско-рекреативна активност, применљива у свакој локалној заједници;

 • могућност подстицања учешћа суседних градова у Поморавском округу и шире, као и даља вертикална применљивост;
 • међусобно дружење деце, родитеља, заједничко вежбање деце и родитеља, упознавање на спортском терену и ван њега, упознавање са спортским теренима, спортистима и спортским активностима, осећајем победе и пораза, духом фер плеја, борбом за лични и групни резултат, а све кроз игру и забаву;
 • попуњава се празнина настала завршетком школске године, а у недостатку летовања, слободно време се испуњава спортским активностима;
 • зближавање људи, упркос социјалним, материјалним и осталим разликама (новац није оптерећујући фактор);
 • сви спортско-рекреативни садржаји реализују се у природним условима - на отвореном простору;
 • савремена култура живљења подразумева и квалитетно организовано слободно време, које треба трошити осмишљеним садржајима спортске рекреације, која би требала да заузме значајно место у животу сваког појединца;

Искуство у спровођењу пројекта чији је идејни творац Спортски савез општине Параћин, под називом  "Спортско лето" и слоганом "Играј за живот - изабери спорт", у периоду од 2003. године па до данас, говори да је деци само потребно понудити добро осмишљене спортско-рекреативне програме, а затим доследно пратити њихове жеље и потребе. С поносом истичемо да током свих година реализације пројекта није забележен нити један инцидент и облик насиља у спорту.
На захтев деце а као логичан наставак "Спортског лета", настала је манифестација "Спортска зима", која се одржава током зимског школског распуста распуста и обухвата све такмичарске активности манифестације ''Спортско лето''  које се у зимским условима реализују у затвореном простору.
               
          Садржај "Спортског лета":

'' ПРОЛЕЋНЕ ИГРАРИЈЕ ''  бесплатни часови физичког васпитања у вртићима ПУ '' Бамби '' под стручним руководством професора физичког васпитања.
'' TUNGA BUNGA DANCE '' пројекат који реализују Спортски савез општине Параћин и Плесни клуб ''DC Team''  из Параћина у сарадњи са основним школама наше општине.
'' БАМБИ ЖУРКА '' у склопу званичног отварања манифестације у сарадњи са предшколском установом ''Бамби'', параћинским спортским клубовима и окупља велики број гледалаца.
'' ЂУСКОДРОМ '' фестивал уличног плеса  на коме су заступљене све врсте ''street dance''-a. Фестивал је традиционално хуманитарног карактера.
'' STREET REQUEST '' Плесни клуб ''DC Team''  из Параћина окупља најбоље плесаче у ''breack dance''-у, често едукативног карактера са елементима тренинга.
'' БЕБИ ТРКА '' ТАТА, МАМА ТРЧИТЕ СА НАМА! '' атлетске трке за најмлађе, посебна атракција је ‘’ Пуж ‘’ трка.
'' ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ ''СПОРТСКО ЛЕТО'' за средњошколце бесплатно уз новчане и друге награде организатора.
'' ТУРНИР ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ У ОДБОЈЦИ НА ПЕСКУ '' у сарадњи ССОП  са ОСС.
'' ВЕЧЕ РИТМИКЕ - '' РИТАМ У ПАРАЋИНУ '' презентација ритмичко-спортске гимнастике у центру града и приказ рада у спортском клубу ГК ''Параћин''.
'' СПОРТСКА ШКОЛИЦА'' свакодневна двонедељна презентација спортова и параћинских спортских клубова одржавањем часова спортског тренинга -директна промоција спорта у центру
'' БАЋКОВ ТУРНИР '' - Mеморијални турнир у шаху, организатор ''ШК ''Параћин''
'' ТЕНИС НОГОМ '' такмичења у центру града.
'' СПОРТСКО ЛЕТО '' - БАСКЕТ  3х3
'' КВАЛИФИКАЦИОНИ ''А''  ТУРНИР ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ У БАСКЕТУ 3х3 ( ФИБА ТУРНИР  3х3) Спортски савез реализује овај турнир у сарадњи са КСС.
'' TАТА МАМА ВЕЖБАЈТЕ СА НАМА'' и ''ДАЈ МИ РУКУ – ДАЈ МИ ИГРУ ''  часови физичког васпитања за предшколце, спортски полигони и игра као метод рада.
'' ЗАБАВНА ПЛЕСНА ШКОЛИЦА '' посебно осмишљене кореографије и забавни програм плесног клуба ''DC Team'' Параћин
'' ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ''  елементарне игрице за предшколце .
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''- МАЛИ ФУДБАЛ 3х3  такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО '' - СТОНИ ТЕНИС (2+1) такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - ОДБОЈКА 3х3 такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - КОРФБОЛ 2х2 такмичења у сеоској и градској средини.
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - ВЕЧЕРИ ШАХ-а такмичења у сеоској и градској средини. Такмичења турнири, симултанке у центру града.
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - '' ИГРЕ НА ВОДИ И ОБУКА НЕПЛИВАЧА'' у сарадњи са ПВК ''Параћин''
'' БАДМИНТОН '' игра се рекреативно и такмичарски.
'' ВЕЧЕ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА '' приказ борилачких спортова.
'' КЕНДО КУП ПАРАЋИНА'' реализује СК ''Катори'' из Параћина у сарадњи са КСС .
'' ФУДБАЛСКИ ТУРНИРИ НА СЕЛУ '' подржани кроз доделу спортске опреме и спортских реквизита, пехара и медаља најмасовнијим организаторима турнира у општини Параћин.
'' ПАРАЋИНСКЕ РАДНИЧКО СПОРТСКЕ ИГРЕ '' у сарадњи са Независним синдикатом полиције у Параћину.
'' ДАН ПЕШАЧЕЊА ''  реализује ПК ''Јаворак'' школама наше општине поводом светског дана пешачења.
''  УДИЦОМ ПРОТИВ УЛИЦЕ '' Такмичење деце у спортском риболову које реализује ОСР ''Мрена'' на црницу односно језеру ''Kingfisher''.
'' ДАН ПАРАСПОРТА ''такмичења параспортиста које реализује ККуК ''Тигар'' из Параћина.
''  RACE DAY '' – картинг  трке у центру града реализује АКК ''Карт – спринт'' из Параћина.
'' ЗДРАВО РАСТЕМО? '' Стручно предавање  стручњака о лошем држању детета и последицама лошег држања тела.Утврђивање постуралног статуса деце са територије Општине Параћин. У сарадњи са ''Ековел центром'' за корекцију стопала .

Спортске активности поводом обележавања ''ДАН - а ПАРАЋИНА''.

 • ''Куп Параћина''-такмичење у падобранству скоковима на циљ  и
 • ''Прецизно слетање '' такмичење моторних пилота, АК ''Наша Крила'' Параћин, Аеродром Давидовац.
 • ''Куп Параћина у стоном-тенису'' СТК ''СФС Борац'';
 • ''Куп Параћина у карате спорту КК ''Самурај-Параћин''.
    

Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин. Забрањено неовлашћено коришћење.СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН
ул. Бранка Крсмановића 45, 35250 Параћин

ПОСЛОВНИ ПОДАЦИ:
ПИБ: 101097820
Матични број: 7364750

КОНТАКТ:
Тел. / Факс:        +381 35 563 892
Књиговодство   +381 35 563 377


Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин.
Back to content