Спортско лето - СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Title
Go to content
СПОРТСКО  ЛЕТО 2023
ОД 28. ЈУЛА ДО 27. АВГУСТА 2023
Све активности почињу од 20 часова у центру града
  Понедељак
Фудбал
  Уторак
Одбојка, Баскет, Полигон
  Среда
Фудбал, Стони тенис
  Четвртак
Одбојка, Баскет, Полигон
  Петак
Полигон, Шах, Презентација клубова
  Субота
Фудбал, Стони тенис
  Недеља
Тата, мама вежбајте са нама

ИГРАЈ ЗА ЖИВОТ ИЗАБЕРИ СПОРТ
''С П О Р Т С К А  Л Е Т О''

Манифестацијом под називом  ''Спортско лето'' обогаћује се спортско - рекреативна активност општине Параћин и шире. Деци су током лета понуђени бесплатни спортски садржаји којима се едукативно делује, спречавају се негативне друштвене појаве а промовишу праве вредности спорта. На спортске активности подстичу се деца и омладина, особе са инвалидитетом као и друге структуре становништва. Сви спортско-рекреативни садржаји већ годинама се реализују без и најмањег  инцидента (од 2003 године). Деца сама бирају спортске активности, па како су директно упућени на спортске стручњаке (тренере) који реализују манифестацију, усмеравају се у спортске клубове по сопственој жељи- слоган ''Играј за живот – изабери спорт!''.    
       
Могућност лаког и брзог организовања спортских дешавања огледа се у зналачки искоришћеној пешачкој зони током лета, односно трансформацији централне градске улице, која се у вечерњим сатима свакодневно затвара за саобраћај и трансформише у  ''малу спортску арену''  у којој се из вечери у вече  смењују спортски садржаји, навија и бодре мали параћински шампиони. Примењују се нови облици активности, нове методе рада са младима, игра као модел рада и саставни облик активности деце најмлађих узраста, врши приказ часа спортског тренинга и рада у спортским клубовима параћинске општине.Спортски савез општине Параћин манифестацију реализује у сарадњи са параћинским спортским клубовима.   Реализација спортских активности најпре се одвија у сеоској а затим и градској средини, чиме су изједначени услови за бављење (рекреативним) спортом што у потпуности отсликава особине ''Спорта за све''. Свечаном доделом признања пред многобројном публиком уручи се око 600 медаља. Важан је податак  да такмичења на селу бележе већи број учесника него у граду што посебно радује организаторе ове манифестације. ''Параћински модел'' - преузима се и реализује и у другим градовима, али не на начин као у Параћину већ само делимично. Значајан је податак да деца из суседних општина активно узимају учешће на манифестацији у Параћину (Ћуприја, Јагодина, Варварин, Ћићевац) као и деца са територије целе Србије па и иностранства која у Параћину проводе свој школски распуст.
Корисници програма учесталих спортских активности су деца предшколског узраста мешовите групе до 7 година (дечаци и девојчице) деца основног и средњошколског узраста: категорије за такмичења (м+ж): I-IV, V-VI, VII-VIII разред основне школе, и I-II, односно III-IV разреда средње школе. Приказан је рад у спортским клубовима (активност по дназивом ''Спортска школица'') одржавањем јавних часова спортског тренинга,тренира се и на роботу тренажеру у центру града (стони тенис). Посебно треба нагласити да су на веома позитиван одзив и коментаре наишли, осим препознатљивих - традиционалних програма, програми намењени деци предшколског узраста који бележе убедљиво највећу масовност а то су: акција ''Тата, мама вежбајте са нама'' која представља  наставак ''Пролећних играрија'' у вртићима наше општине, ''Забавна плесна школица'' коју реализује пласни клуб ''ДЦТ'' у којој се плеше на задату кореографију, ''Дај ми руку-дај ми игру!'', ''Игре без граница'' активности намењене предшколском узрасту.
 
Пројектом ''Спортског лета'' се спаја оно што млади највише воле и сами често истичу: дружење и спорт у атмосфери добре журке, на начин како деци и родитељима највише одговара, под сталним будним оком организатора-сарадника Спортског савеза општине Параћин и наравно самих родитеља. Под слоганом "Играј за живот-изабери спорт", спортско-рекреативна манифестација "Спортско лето" подразумева:

 • манифестацију прилагођену условима локалне самоуправе, коју често креирају сами грађани;

 • манифестацију која има едукативни карактер: слоган "Играј за живот - изабери спорт";
 • бесплатне и лако доступне спортско-рекреативне садржаје примерене сваком појединцу, без обзира на пол, узраст, расну и верску припадност, или посебне потребе;
 • развија се систем ''street sport''-а спортским такмичењима у центру града током летњих распуста и годишњих одмора;
 • активним учешћем појединца у креирању и реализацији спортских активности, без обзира на крајњи резултат, врши се социјализација, едукација, пружа лични и групни осећај успеха, даје подршка социјално пожељним моделима понашања, деца и омладина усмеравају на спорт;
 • подстакнуто физичко вежбање, кроз лични пример - вежбањем деце и родитеља, промоцијом спортиста града, државе, приказом стручног рада у спортским клубовима;
 • једанаки услови за бављење спортом на селу и у граду (број учесника скоро изједначен).
                
Реализацијом овог програма, добија се:

 • системска спортско-рекреативна активност, применљива у свакој локалној заједници;

 • могућност подстицања учешћа суседних градова у Поморавском округу и шире, као и даља вертикална применљивост;
 • међусобно дружење деце, родитеља, заједничко вежбање деце и родитеља, упознавање на спортском терену и ван њега, упознавање са спортским теренима, спортистима и спортским активностима, осећајем победе и пораза, духом фер плеја, борбом за лични и групни резултат, а све кроз игру и забаву;
 • попуњава се празнина настала завршетком школске године, а у недостатку летовања, слободно време се испуњава спортским активностима;
 • зближавање људи, упркос социјалним, материјалним и осталим разликама (новац није оптерећујући фактор);
 • сви спортско-рекреативни садржаји реализују се у природним условима - на отвореном простору;
 • савремена култура живљења подразумева и квалитетно организовано слободно време, које треба трошити осмишљеним садржајима спортске рекреације, која би требала да заузме значајно место у животу сваког појединца;

Искуство у спровођењу пројекта чији је идејни творац Спортски савез општине Параћин, под називом  "Спортско лето" и слоганом "Играј за живот - изабери спорт", у периоду од 2003. године па до данас, говори да је деци само потребно понудити добро осмишљене спортско-рекреативне програме, а затим доследно пратити њихове жеље и потребе. С поносом истичемо да током свих година реализације пројекта није забележен нити један инцидент и облик насиља у спорту.
На захтев деце а као логичан наставак "Спортског лета", настала је манифестација "Спортска зима", која се одржава током зимског школског распуста распуста и обухвата све такмичарске активности манифестације ''Спортско лето''  које се у зимским условима реализују у затвореном простору.
               
          Садржај "Спортског лета":

'' ПРОЛЕЋНЕ ИГРАРИЈЕ ''  бесплатни часови физичког васпитања у вртићима ПУ '' Бамби '' под стручним руководством професора физичког васпитања.
'' TUNGA BUNGA DANCE '' пројекат који реализују Спортски савез општине Параћин и Плесни клуб ''DC Team''  из Параћина у сарадњи са основним школама наше општине.
'' БАМБИ ЖУРКА '' у склопу званичног отварања манифестације у сарадњи са предшколском установом ''Бамби'', параћинским спортским клубовима и окупља велики број гледалаца.
'' ЂУСКОДРОМ '' фестивал уличног плеса  на коме су заступљене све врсте ''street dance''-a. Фестивал је традиционално хуманитарног карактера.
'' STREET REQUEST '' Плесни клуб ''DC Team''  из Параћина окупља најбоље плесаче у ''breack dance''-у, често едукативног карактера са елементима тренинга.
'' БЕБИ ТРКА '' ТАТА, МАМА ТРЧИТЕ СА НАМА! '' атлетске трке за најмлађе, посебна атракција је ‘’ Пуж ‘’ трка.
'' ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ ''СПОРТСКО ЛЕТО'' за средњошколце бесплатно уз новчане и друге награде организатора.
'' ТУРНИР ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ У ОДБОЈЦИ НА ПЕСКУ '' у сарадњи ССОП  са ОСС.
'' ВЕЧЕ РИТМИКЕ - '' РИТАМ У ПАРАЋИНУ '' презентација ритмичко-спортске гимнастике у центру града и приказ рада у спортском клубу ГК ''Параћин''.
'' СПОРТСКА ШКОЛИЦА'' свакодневна двонедељна презентација спортова и параћинских спортских клубова одржавањем часова спортског тренинга -директна промоција спорта у центру
'' БАЋКОВ ТУРНИР '' - Mеморијални турнир у шаху, организатор ''ШК ''Параћин''
'' ТЕНИС НОГОМ '' такмичења у центру града.
'' СПОРТСКО ЛЕТО '' - БАСКЕТ  3х3
'' КВАЛИФИКАЦИОНИ ''А''  ТУРНИР ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ У БАСКЕТУ 3х3 ( ФИБА ТУРНИР  3х3) Спортски савез реализује овај турнир у сарадњи са КСС.
'' TАТА МАМА ВЕЖБАЈТЕ СА НАМА'' и ''ДАЈ МИ РУКУ – ДАЈ МИ ИГРУ ''  часови физичког васпитања за предшколце, спортски полигони и игра као метод рада.
'' ЗАБАВНА ПЛЕСНА ШКОЛИЦА '' посебно осмишљене кореографије и забавни програм плесног клуба ''DC Team'' Параћин
'' ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ''  елементарне игрице за предшколце .
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''- МАЛИ ФУДБАЛ 3х3  такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО '' - СТОНИ ТЕНИС (2+1) такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - ОДБОЈКА 3х3 такмичења у сеоској и градској средини
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - КОРФБОЛ 2х2 такмичења у сеоској и градској средини.
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - ВЕЧЕРИ ШАХ-а такмичења у сеоској и градској средини. Такмичења турнири, симултанке у центру града.
'' СПОРТСКО ЛЕТО ''  - '' ИГРЕ НА ВОДИ И ОБУКА НЕПЛИВАЧА'' у сарадњи са ПВК ''Параћин''
'' БАДМИНТОН '' игра се рекреативно и такмичарски.
'' ВЕЧЕ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА '' приказ борилачких спортова.
'' КЕНДО КУП ПАРАЋИНА'' реализује СК ''Катори'' из Параћина у сарадњи са КСС .
'' ФУДБАЛСКИ ТУРНИРИ НА СЕЛУ '' подржани кроз доделу спортске опреме и спортских реквизита, пехара и медаља најмасовнијим организаторима турнира у општини Параћин.
'' ПАРАЋИНСКЕ РАДНИЧКО СПОРТСКЕ ИГРЕ '' у сарадњи са Независним синдикатом полиције у Параћину.
'' ДАН ПЕШАЧЕЊА ''  реализује ПК ''Јаворак'' школама наше општине поводом светског дана пешачења.
''  УДИЦОМ ПРОТИВ УЛИЦЕ '' Такмичење деце у спортском риболову које реализује ОСР ''Мрена'' на црницу односно језеру ''Kingfisher''.
'' ДАН ПАРАСПОРТА ''такмичења параспортиста које реализује ККуК ''Тигар'' из Параћина.
''  RACE DAY '' – картинг  трке у центру града реализује АКК ''Карт – спринт'' из Параћина.
'' ЗДРАВО РАСТЕМО? '' Стручно предавање  стручњака о лошем држању детета и последицама лошег држања тела.Утврђивање постуралног статуса деце са територије Општине Параћин. У сарадњи са ''Ековел центром'' за корекцију стопала .

Спортске активности поводом обележавања ''ДАН - а ПАРАЋИНА''.

 • ''Куп Параћина''-такмичење у падобранству скоковима на циљ  и
 • ''Прецизно слетање '' такмичење моторних пилота, АК ''Наша Крила'' Параћин, Аеродром Давидовац.
 • ''Куп Параћина у стоном-тенису'' СТК ''СФС Борац'';
 • ''Куп Параћина у карате спорту КК ''Самурај-Параћин''.
    

Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин. Забрањено неовлашћено коришћење.СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН
ул. Бранка Крсмановића 45, 35250 Параћин

ПОСЛОВНИ ПОДАЦИ:
ПИБ: 101097820
Матични број: 7364750

КОНТАКТ:
Тел. / Факс:        +381 35 563 892
Књиговодство   +381 35 563 377


Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин.
Back to content