Спортско лето - СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Title
Idi na sadržaj

ИГРАЈ ЗА ЖИВОТ ИЗАБЕРИ СПОРТ
''С П О Р Т С К А  Л Е Т О''

Манифестацијом под називом ''Спортско лето'' под слоганом ''Играј за живот – изабери спорт'', обогаћује се спортско - рекреативна активност општине Параћин и шире. Манифестација се реализује 12. година непрекидно. Настала је у склопу кампање Министарства омладине и спорта ''Играј за живот...'' с тим да је у Параћину након њене промоције временом надограђивана и на крају израсла у једну системску спортско-рекреативну активност која промовише здрав начин живота и спортске вредности на локалу а и шире.
 
Савремени начин живота и модерне технологије (компјутери, мобилна телефонија, телевизија, видео игрице, животни стандард,  живот у пренасељеним градовима без одговарајућих простора за физичко вежбање и рекреацију)  све више опредељују становништво а посебно младе да буду физички неактивни. Ствара се привид да је спортска активност као вид игре и забаве сувишна што доводи до упадљивог пада интересовања деце и омладине за учешће у спортским активностима. Физичка неактивност деце негативно утиче на њихов физички и духовни развој. Таква ситуација угрожава јавно здравље, самим тим и здравље појединца,  док истовремено умањује регрутну базу за врхунски спорт. Отуда деца у спорту јесу основни приоритет Стратегије развоја спорта у Републици Србији.
 
Стратегија дефинише улогу државе у подстицању спорта за све -  категорије спортске активности која охрабрује све сегменте становништва да у спорту нађу превентиву за здравствене проблеме, социјалну компоненту развоја, као и конструктиван начин трошења слободног времена. Чланом 190.  став 1.  тачка 4.  Устава предвиђено је да се општина,  преко својих органа,  у складу са законом, стара о задовољавању потреба грађана у области спорта и физичке културе. Сам појам физичке културе,  иако по многим ауторима споран,  нашао је своје место у Уставу и у члану 68.  став 4. који се односи на здравствену заштиту у коме стоји да Република Србија помаже развој здравствене и физичке културе. Тиме се уставном нормом, на посредан начин, спорт довео у везу са заштитом здравља сваког појединца,  а кроз појам физичке културе,  који је као теоријска категорија шири од појма спорта и обухвата још физичко васпитање и рекреацију.

    Визија Министарства омладине и спорта је:   
                           
1. држава у којој је спорт доступан свакоме, а нарочито деци;
2. држава са развијеном спортском инфраструктуром;
3. држава врхунских спортских достигнућа;
4. држава у којој је спорт чинилац развоја;
5. држава где се негују спортски таленти;
6. држава у којој су права и обавезе спортских субјеката гарантовани правним нормама.
 
Савез стреми једнаким условима за бављење спортом у градској и сеоској средини кроз непосредно ангажовање на пољу спортске рекреације (Спорт за све). У сарадњи са чланицама директном промоцијом спорта, током зимског а посебно летњег распуста и годишњих одмора, ефикасно спортом попуњавамо доколицу чиме утичемо на формирање здравих животних навика грађана.
 
Савез је бележи 12.година континуиране реализације спортско - рекреативног програма у области унапређења спорта деце и омладине током лета под називом  ''Спортско лето'' и 7. година реализације ''Спортске зиме'', под слоганом ''Играј за живот – изабери спорт''. Манифестација ''Спортско лето'' се реализује по моделу спортско - рекреативних активности јединствених за град Параћин (чето се користи термин ткз. параћински модел''), обимног је садржаја и што је најважније – реализује се свакодневно у периоду од јуна до септембра месеца. Реализацијом програма обогаћује се спортско - рекреативна активност на локалу и шире.                
 
Деци су понуђени бесплатни, СВАКОДНЕВНИ, спортски садржаји којима се едукативно делује, спречавају се негативне друштвене појаве а промовишу праве вредности спорта. Нарочито се подстичу деца и омладина, особе са инвалидитетом као и друге структуре становништва, да се баве спортом. Реализацијом програма у сеоској а затим и градској средини изједначени су услови за бављење рекреативним спортом што је у потпуности сагласно карактеру ''спорта за све''. МАНИФЕСТАЦИЈА ПОЧИЊЕ У МАЈУ МЕСЕЦУ ЗАВРШАВА СЕ ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА.                                       
 
Могућност лаког и брзог организовања спортских дешавања огледа се у зналачки искоришћеној пешачкој зони градске улице, која се у вечерњим сатима затвара за саобраћај и постаје ''мала спортска арена'' и у којој се из вечери у вече смењују спортски садржаји, навија и бодре мали шампиони. Такмичења се реализију у малом фудбалу, одбојци, баскету, стоном-тенису, шаху итд...Примењују се нови облици дешавања, нове методе рада са младима, примењује игра као модел рада и саставни облик активности деце најмлађих узраста, врши приказ спортског тренинга и рада у спортским клубовима. У манифестацији учествују спортски клубови и удружења грађана особа са инвалидитетом.''Параћински модел''- делимично се преузима и реализује и у другим градовима. Манифестација окупи преко 5000 учесника!
 
Министарство омладине и спорта о манифестацији ‘’Спортско лето’’ : ‘’
 
Ова активност је компатабилна са активностима из Акционог плана Стратегије развоја спорта за период 2009-2013. године. Програм спада у групу Системских иницијатива, јер својом реализацијом обухвата већи број Стратегијом дефинисаних Стратешких области националног спорта: Рекреативни спорт, Спорт деце и омладине и Спорт у локалним заједницама.’’ Опредељење Стратегије јесте да рекреативно бављење спортом буде  општеприхваћен и пожељан модел друштвеног понашања.
 
Општина Параћин је манифестације које непосредно организује и реализује Спортски савез општине Параћин:‘’Спортско лето’’ и ‘’Спортска зима’’, прогласила манифестацијама од посебног значаја за општину Параћин. Деци су понуђени бесплатни свакодневни спортски садржаји кроз такмичења: у малом фудбалу, одбојци, баскету, стоном-тенису, шаху и активности за децу предшкоског узраста.                                                                               
''Спортско лето'' садржај:
                                                                                                                                                                                                                               
1. 3 х недељно мали фудбал 3:3 у центру града (пешачка зона);
2. 3 х недељно баскет 3:3 у центру града (пешачка зона);
3. 3 х недељно одбојка  3:3 у центру града (пешачка зона);
4. 3 х недељно стони тенис  2+1 у центру града (пешачка зона);
5. 3 х недељно спортска школица у центру града (пешачка зона траје 2.недеље);
6. 1 х недељно шах  у центру града (пешачка зона);
7. 1 х недељно бадминтон у центру града (пешачка зона);
8. 1 х недељно плес у центру града (пешачка зона);
1. '' ПРОЛЕЋНЕ ИГРАРИЈЕ '' -  (12.година) часови физичког васпитања у вртићима
2. БЕБИ ТРКА ''ТАТА, МАМА ТРЧИТЕ СА НАМА''  са ''ПУЖ'' трком за најмлађе (12.година);
3. ''БАМБИ ЖУРКА'' за предшколце (12.година);
4. ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО У МОДЕРНИМ ПЛЕСОВИМА – ‘’STREET REQUEST‘’, такмичење у брејк денсу у центру града (9.година);
5. Турнир у малом фудбалу '' СПОРТСКО ЛЕТО'' (9.година);
6. '' СПОРТСКА ШКОЛИЦА '', презентацијa спортова и спортских клубови (7.година);
7. ''ВЕЧЕРИ ШАХА'' - турнири, брзопотезни мечеви, симултанке (8.година);
8. '' ЗАБАВНА ПЛЕСНА ШКОЛИЦА'' , школа модерног плеса (4. године);
9. ''ТАТА МАМА ВЕЖБАЈТЕ СА НАМА'' –  (5.година) час физичког васпитања у центру града са децом предшколског узраста. Са ''Забавном плесном школицом'' која претходи вежбању, ово је једна од најприхваћенијих акција у којој се организује час физичког вежбања у коме заједно вежбају деца са својим родитељима!
10. МЕМОРИЈАЛНИ '' БАЋКОВ '' ШАХ ТУРНИР (12.година);
11. International Chess Festival "Sport Summer'' (7. год.);
12. ВЕЧЕ РИТМИКЕ '' РИТАМ У ПАРАЋИНУ '' (9. год.);
13. "RACE DAY’’ (5. година ) презентација картинг спорта у центру града;
14. '' УДИЦОМ ПРОТИВ УЛИЦЕ '' такмичење у пецању на Црници (11 година);
15. ''ДАН ПАРАСПОРТА''  (4. године)
16. ''ВЕЧЕ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА'' (9. год.);
17. СПОРТСКИ ТУРНИРИ НА СЕЛУ (9. год.);
18. МАНИФЕСТАЦИЈА ПОВОДОМ ДАНА ПАРАЋИНА
  
СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин. Забрањено неовлашћено коришћење.СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН
ул. Бранка Крсмановића 45, 35250 Параћин

ПОСЛОВНИ ПОДАЦИ:
ПИБ: 101097820
Матични број: 7364750

КОНТАКТ:
Тел. / Факс:        +381 35 563 892
Књиговодство   +381 35 563 377


Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин.
Nazad na sadržaj