Историјат - СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Title
Idi na sadržaj


ПОЧЕЦИ СПОРТСКОГ ЖИВОТА У ПАРАЋИНУ

Телесно и физичко васпитање и вежбање у Параћину има традицију дугу преко сто година. Наиме, још крајем деветнаестог века по угледу на престоницу и друге веће градове у Србији, у Параћину се јављају иницијативе за оснивање такозваних витешких и гимнастичких друштава. По неким подацима 1897.године покренута је иницијатива на оснивању витешко-спортског друштва „Душан силни“ које је званично пошело са радом 1906.године а које је призашло из појединих спортских манифестација које су у поменутом периоду одржаване у Параћину као што су коњичке  и гимнастичке утакмице.

Традицију овог друштва наставиле су Соколске дружине а подружница Сокола у Параћину активно је радила на подизању спортске свести грађанства све до почетка другог светског рата.Најстарије забележене спортске активности  и то слетско – гимнастичке активности забележене су 1927.година а у организацији Сокола Параћина.

Традиција одржавања фискултурних слетова,после другог светског рата наставља се у оквиру првомајских парада а од 1957.године повезује се са прославама Дана Младости 25.маја сваке године. Захваљујући спортским ентузијастима који су поникли из поменутих спортских друштава у Параћину,почетком двадесетих година двадесетог века  формирају се и први спортски клубови, најпре фудбалски као што су Карађорђе, Стакларац, Параћински спортски клуб, Трговачки а тридесетих година интеграцујом неких фудбалскух клубова настаје Фк Јединство.

После другог светског рата формирају се и други спортски клубови,неки у оквиру спортских друштава а неки самостално. Тако су  основани и почели да се развијају кошаркашки, рукометни, одбојкашки, стонотениски, тениски, атлетски, шаховски и на крају Аеро-клуб „Наша крила“ који је постојао и пре другог светског рата а велике успехе постиже са изградњом спортског аеродрома у Давидовцу.

У зачецима је био и боксерски клуб који није заживео. Неки од ових клубова су имали организована такмичења у мушкој и женској конкуренцији. У оквиру Друштва за телесно васпитање „Партизан“ после другог светског рата развијао се,углавном,гимнастички спорт који је служио као базични за све остале спортове а из овог друштва проистекли су многи спортисти и спортски радници који су доприносисили развоју спорта у Параћину.

Прво спортско друштво у Параћину основано је јуна 1906. године као подружница Српског гимнастичарског друштва „Душан силни“.Тај датум се незванично узима као датум почетка развоја спорта на подручју општине Параћин. Прво званично спортско такмичење у Параћину одржано је 1915. године одигравањем фудбалске утакмице ђака - студената Параћина и припадника Енглеске војне мисије који се у то време налазили у нашем граду.

Посебно треба истаћи резултате карате, аеро, оријентиринг, атлетског и пливачког клуба, чији су чланови на међународним званичним такмичењима освојили одличија – медаље. Треба напоменути следеће клубове који су постигли значајне резултате за параћински спорт:
  • Женски кошаркашки клуб, остварио је највећи успех такмичењем у Првој савезној лиги у спортској 1970/71. и 1996/97. години;
  • Ватерполо клуб, остварио је највећи успех такмичењем у Првој савезној лиги у спортској 1996/97. години.
  • Фудбалски клуб “Јединство“ Параћин, као најстарији регистровани клуб у Параћину, остварио је највећи успех пласманом у осмину финала купа Југославије 1984/85. године, полуфинале спортске 1996/97. године и такмичењем у Другој савезној лиги Југославије 1995/96 године;
  • Женски рукометни клуб, остварио је највећи успех  такмичењем у Другој савезној лиги у периоду од 1991 – 95. године;
  • Мушки рукометни клуб остварио је највећи успех такмичењем у Другој савезној лиги такмичарске 1995/96.године.
        
Од свих регистрованих спортских клубова најпознатији је ФК „Јединство“ из Праћина који је основан под тим именим 1930. године спајањем Параћинског спортског глуба, „Карађорђа“ и „Шумадије“.

Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин. Забрањено неовлашћено коришћење.



СПОРТСКИ САВЕЗ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН
ул. Бранка Крсмановића 45, 35250 Параћин

ПОСЛОВНИ ПОДАЦИ:
ПИБ: 101097820
Матични број: 7364750

КОНТАКТ:
Тел. / Факс:        +381 35 563 892
Књиговодство   +381 35 563 377


Copyright © 2020 Спортски Савез Општине Параћин.
Nazad na sadržaj